Tebutikken

Historie

Der findes flere forskellige historier om, hvordan teen blev opdaget. Sikkert er det dog, at teen stammer fra den sydvestlige del af Kina, og at drikken har været kendt og nydt i mange tusind år. Et navn går igen i flere legender om teens opdagelse: Shen Nong; den guddommelige hersker af planter, landbrug og urtemedicin. Shen Nong anses for at være gud for vinden og beskytter af lægestanden. I en populær kinesisk legende fortælles det om Shen Nong, at han var i gang med at drikke en kop varmt vand, da vinden blæste et par blade fra et nærliggende træ ned i vandet, som begyndte at skifte farve. Han tog en slurk af bryggen og blev behageligt overrasket over dens smag og stimulerende egenskaber.  

                

Kina har den ledende position – både hvad angår plantager, produktion og tedrikning.

De skønne teblade er heldigvis blevet spredt til alle verdensdele: Japanske munke tog tefrø, tebrygningsteknikker og teudstyr med hjem til Japan, hvilket førte til den japanske teceremoni, som vi kender den i dag.

På grund af teens popularitet som et handelsprodukt, spredte teen sig også til Indonesien, Afghanistan, Tyrkiet og Rusland.

Ostindisk Kompagni var det første selskab, der tilbage i 1610 solgte te til Europa. I begyndelsen af 1700-tallet blev te den mest populære drik i England, hvor det blev drukket i næsten alle samfundslag. Briterne bragte deres nye nationaldrik med ud i verden via deres kulturelle og handelsmæssige indflydelse, og de blev selv en storproducent af te i deres kolonier Indien og Sri Lanka.

Te er i dag kendt for ikke blot smagen men også for de helsevirkende kvaliteter, og teessens kan findes i produkter som cremer, shampoo, tandpasta samt andre skønhedspro-dukter og dagligvarer.

Historien om te er langt fra slut...

Te eller the?

Ordet te stammer oprindeligt fra det kinesiske "Cha". I sidste halvdel af 1600-tallet kom det ind i det danske sprog gennem det hollandske "thee". Og til at begynde med blev det derfor stavet "Thee" eller "The" (det store T skyldes, at man frem til 1948 skrev alle navneord med stort begyndelsesbogstav).

Men allerede i den første danske retskrivningsordbog fra 1872 blev den officielle stavemåde "Te" - og senere hen "te". Det stumme "h" i ordet forsvandt altså fra ordet te, ligesom man heller ikke længere skriver bibliothek, theater, rhabarber osv.

Dankort VISA Mastercard Maestro VISA Electron JCB